Saturday, August 30, 2008

Razmisljanja i dileme jedne pletilje

Kako igle ne stizem da cesto uzmem u ruke, ja onda o pletenju razmisljam! Ponekad! Zapravo u zadnje vrijeme razmisljam o pletenju jednog dzempera (za bebu, ne bih se bas upustala u eksperimente vecih razmjera) u jednom komadu ili na engleskom 'in one piece' ;)
Goce je isplela jedan takav sladak dzemper nedavno za Tomija i nadam se njenom uputstvu.
I vi ostale moje blogerke, ako Vam nije tesko posaljite mi linkove za izradu jednog takvog dzempera, naravno ako takvo nesto imate…Pa mi se mozda i posreci da ispletem jedan.
Na iglama trenutno imam dzemper za sebe od tamnoplavog talijanskog konca, istovremeno pletem ledja i prednju stranu radi lakseg oduzimanja/dodavanja.
Ide sporo, ali ide…
Pored toga pletem i param jedan dzemper za princess no 2. vec nekoliko puta…
Sta cu kad raste brze od mog pletenog rada…
Za one koji se sjecaju sarene suknjice koju je spasila tetka, ostalo mi je jos dosta konca od kojeg planiram da ispletem nesto za mladju princess.
Za male odjevne predmete ne treba puno ni materijala ni vremena, ali je problem sto se takve stvari brzo prerastu. Voljela bih napraviti nesto sto ce malo duze da traje.
Veceras sam malo plela kombinirajuci boje:

I pred samo pisanje ovog posta, odlucila sam se isporiti dosad ispleteno i napraviti haljinicu, jer nam topliji dani dolaze a kad zahladi i princess malo poraste mozemo je nositi i preko pantalona… Uglavnom - vise param nego sto stvaram…
Teta kod koje sam se snabdijevala vunom je ZATVORILA svoju prodavnicu, bas mi je krivo…
Prije par dana u setnji sa mojim princesses obratila mi se neka teta komentirajuci pletene kape na malim glavicama a i Lornin sal oko mog vrata. Kako se samo mi pletilje prepoznajemo na ulici!!! Od nje sam saznala za casove tkanja i pletacke susrete nedaleko od mog doma.
Pa ih mozda uskoro i posjetimo…
Drago mi je da je romantales ponovo tu…nedostajala si nam…

17 comments:

bensedin art said...

Ovo su definitivno moje boje, a što se tiče pletenja i paranja i mene to uhvati periodično. Ako ispleteš haljinicu, dogodine će joj to biti bluzica. Samo napred!

Anonymous said...

Ganuta sam, najozbiljnije! Ti u dalekoj Australiji, ja u Italiji, a nedostajemo si iako se nikad nismo vidjele. Navraćala sam i ja redovno gledati ima li što novoga, ali znala sam da uz princezu i bebicu nemaš viška vremena.
Inače, ja svakoga nagovaram da pokuša otići na pletačke susrete, pogotovo kad se radi o nama iseljenicama, kad odeš u neku novu zemlju nije baš uvijek lako sklopiti nova prijateljstva, a ovako već u startu imaš nešto zajedničko s nepoznatim ženama ... zato hrabro kreni upoznati nove ljude, ako među njima nađeš barem jednu osobu s kojom ćeš imati nešto više od pletenja zajedničko već je veliki uspjeh; nevjerojatno je važno stvoriti mrežu prijatelja u našim novim zemljama.
Što se tiče pletenja za malene, mislim da je najbolje plesti nešto što se može duže koristiti kao jaknice, kaputići s podvrnutim rukavima, uglavnom ono što se nosi kao zadnji komad odjeće; plesti majčice ili hlačice koje prerastu u čas posla nije da nema smisla, ali šteta što kratko nose.

honeysuckle said...

A jastucic ili pletena igracka? Nije odjevni predmet, ali traje ;-)
Bas su zgodne boje tog pletiva na slici.

Anonymous said...

Pošto kod vas dolazi leto, možda bi bilo zgodno plesti pamučne topiće ili šeširiće koji se mogu nositi par godina, možda i suknjice do kolena, a sledeće godine eto mini suknjice. Pozdrav!

Goce said...

Draga inconcnito rado ću podijeliti pattern za dječju majici iz jednog komada, na ravelryiju ga možeš skinuti sa ovog linka, počinje se plesti od vrata, ako budeš imala još kakvih pitanja javi se.
Link:
http://www.ravelry.com/patterns/library/five-fruits#

Sandra said...

gle, utipkaj na nekom pretrazivacu "top-down knitting" i imat ces sto pretrazivati i birati ideje!

Krasne boje! nekako je puno zivahnije (glede boja) s curicama!

Anonymous said...

Uh, to "top-down knitting" je tako dobro, da cu ubuduce plesti sve vise tako !! I ja sam plela taj Five Fruits od Knitty, i vrlo je brz i sladak. Samo pazi na rukave :) - ja sam napravila previse male, pa sam morala sve parati.

heklica said...

Obozavam pruge. Jedva cekam taj dzemper iz jednog dela :)

incoknito said...

bensedin art - odlucila sam, isplescu haljinicu!
romantales - u pravu si kad kazes da nije lako sklopiri nova prijateljstva u iseljenistvu. medjutim iako nisam sklona lako sklapati prijateljstva, u ovoj sam zemlji stekla dosta divnih prijatelja, cak i pronasla neke ljude iz 'bivseg zivota'..moj je najveci problem u nedostatku vremena...ali cu se svakako potruditi da odem na te susrete..
sara i zana - hvala na prijedlozima!
goce - divnog li dzempera! ovo cu definitivno isplesti!
sandra - covjek se uci dok je ziv! hvala na savjetu!!!
magrit - pazicum pazicu!
misho - i ja!

Cronitty said...

Drago mi je da pored svih obaveza oko cura ipak pronadjes malo vremena za pletenje. Obavezno idi na te pletacke susrete. Meni je to vrijeme koje imam samo za sebe. MM i sin ostanu dva sata sami kod kuce i igraju se dok se ja druzim s pletiljama.:-)

Anonymous said...

Bok! Dansam slučajno opet otvorila onaj svoj blog, potpuno sam zaboravila na njega. I ne znam više ni kak da uđem da nekaj dopišem ili promijenim, al nema veze. Svoje radove pokazujem na Ravelryju pa ih tamo možeš pogledat, pod nickom pravired.

Anonymous said...

Bit će sigurno lijepo, boje su vesele, jedino što dječica to brzo prerastu, ali znam da ti to nije vazno i da to radis jer volis.

Anonymous said...

Uzorak stvarno izgleda prelijepo i veselo, jedva cekam da ga vidim na modelu :)))

Lorna said...

Ja sam gotovo digla ruke od tebe :)
Sad svratih i - tu si!!!
Drago mi je da je obitelj zdrava i da vam dolazi lijepo vrijeme... ja bih sad najrađe k vama do travnja!
Drago mi je da nosiš šal i da je zapažen!

Anonymous said...

Ja sam počela svojem sinu plesti vesticu i najprije sam je mislila napraviti u komadu, ali sam se predomislila i odlučila plesti 'klasično'.
Jedva čekam da nam pokažeš gotovu vesticu, slutim da će biti jako lijepa, vesela i vedra :)))

Anonymous said...

Pardon, haljinicu :)))

Anonymous said...

nadam se da ti je mnogo dobro u realnom zivotu, kad te nema na blogu :) :)