Sunday, November 8, 2009

pletenje odjevnih predmeta za odrasle

Kako se nikako nisam mogla odluciti sta da pocnem plesti, a sto bi mi dobro doslo za ovo godisnje doba, odlucila sam se da pocnem pulover za mene od zelene vune koju sam nedavno kupila. Vec dugo vremena pletem neke manje radove, uglavnom kape ili nesto za malene, tako da sam se totalno zbunila kad sam u objasnjenju ovog pulovera procitala da za moju mjeru trebam da krenem sa cak 109 ocica! Pa to je za slona! Iako nesigurno, krenula sam plesti misleci kako se ipak radi o puloveru za hladnije dane i kako cu sigurno nositi ispod neke slojeve i slojeve (sto uvijek radim zimi) i dosta sam isplela sto se moze donekle vidjeti iz fotografije koja slijedi.

Ali, kako je moje pletivo napredovalo tako su rasle i moje dileme da li nastaviti ili stati. Kao sto se moze vidjeti na fotografiji, radi se o jednom vrlo jednostavnom radu, koji se meni jako svidja…ali…radi se o tome da se krene sa tih 109 ocica i plete se ravno bez ikakvih dodavanja/oduzimanja za obline/’neobline’. Kako moj obim grudi nije ni blizu obimu mog struka, mislim da meni takav oblik jednostavno ne bi odgovarao. Od tih 109 bar cetvrtina bi u predjelu struka bila suvisna i stvorila bi jednu bespotrebnu planinicu koja bi se sigurno stvarala u sjedecoj poziciji. I na gornjem dijelu je isto previse 109, mjerila sam i sigurna sam da bi 99(i manje) bilo sasvim ok. Tako da ostavljam ovaj rad dok ne odlucim kako dalje. Samo ravno sigurno necu.

Malo razocarana i u sebe i u citanja uputstva, pocela sam se pitati koliko je uopste pametno plesti neke vece odjevne predmete. Vrijeme je velikih, vrtoglavih sezonskih snizenja da iako ne volim kupovine, neke jednostavno ne mogu zanemariti. Pletenih radova, pulovera, dzempera dugih/kratkih od prediva, mekanih da se istopis u mojoj omiljenoj radnji (Country Road) moze se pronaci po snizenim cijenama da padnes na dupe…I pitam se ja zasto onda plesti takve radove? I bez obzira koliko vjest pletac bio, nekako ti rucni radovi nikad ne legnu kao ovi kupovni, narocito ako su pleteni iglama debljim od 4mm…hm…pa se ja pitam bez obzira na to koliko ja volim plesti, da li uopste plesti vece odjevne predmete ili samo raditi saleve, ‘wraps’, kapice, djecije radove koji su mi ionako izvori nepresusne motivacije….kakva su vasa iskustva/misljenja?

13 comments:

romantales said...

Kao prvo, uvijek je pametno iskoristiti vrjeme rasprodaja, pa kupuj što god vidiš da je povoljno, lijepo, kvalitetno i nosivo. Ipak, nemoj odustajati od pletenja većih komada, vesti, pulovera i džempera. Osobno, izaberem ono što mi se dopada, napravim probni uzorak i gledam koliko mogu iskoristiti upute iz originala, ali kako god okrenem na kraju sama radim kroj. Problem na tvom pletivu lako možeš riješiti oduzimanjem očica u vidu "vertical darts", dobit ćeš krasno strukiranje koje je k tome jednostavno jer nemaš nikakvog uzorka na pletivu. Komplikacije počinju kada imaš uzorak koji ne možeš narušiti oduzimanjem unutar pletiva.

bensedin art said...

Sniženja nemoj propuštati, šteta je. A što se pletenja velikih komada odeće tiče, radim ih bez obzira na sve. Ekonomske logike nema, ali je zadovoljnstvo nemerljivo, a i smiruje živce:)!

Jana said...

Ja na tvojem mjestu ne bih odustala, boja mi je predivna, a onih sto i nešto očica je vjerojatno zato što se sad opet vraćaju u modu široki, komotni, vrećasti modeli.

heklica said...

Znam šta misliš kad kažeš kako ručni radovi nikad ne legnu kao kupovni a i, naravno, da li će nešto dobro leći možeš sa sigurnošću videti tek kad sve završiš dok kod kupovnog predmeta probaš pa, ako ti ne stoji, a ti jednostavno ne kupiš - nema nikakve emotivne vezanosti za ispleteni rad. Ja imam potpuno iste nedoumice i svaki put kad nešto krenem da pletem pa nisam zadovljna, kažem kako više nikad neću početi da pletem nijedan veliki odevni predmet. No, vrlo brzo takva obećanja potpuno zaboravljam i krećem u novu avanturu, pa makar i ne preterano uspešnu. Što reče bensedin art, zadovoljstvo je nemerljivo pa makar nema nema ekonomske, a ni nikakve druge logike.

Goce said...

I sama sam ponekad u takvoj dilemi, no ja uvijek prilagodim šemu kako mi odogovara,ja bih za sebe na iglu četvorku s takvom vunom uzela max 99 očica i to za tako malo šlampaviji model prsluka! Sviđa mi se prsluk a pogotovo ta zelena vunica!

Sandra said...

Ja seviše ni kapice ne usudim raditri bez probnog uzorka!
Kad vidim nešto što mi se sviđa - imjerim sebe i onda upute prilagodim sebi! Mislim da sam samo jedan jedini put štrikala od riječi do riječipo uputama - a bile su čarape u pitanju!
Boja je odlična! Ako treba paraj pa ispočetka!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zana said...

Pa da, u potpunosti se slažem sa svim što je ovde izrečeno. Istih dilema, trilema i ostalo imam i sama. Radije radim neke mustre, ali ako ti na kraju ne odgovara model, uvek ga možeš nekom pokloniti. Zadovoljstvo je jednako. Samo nastavi, možeš i da oduzmeš koju petlju ako misliš da je preširoko.

magrit said...

Ovdje ima vise pitanja :)
Prvo, moj savjet je, poslije nekoliko radova, dobro promisliti pre nego krenem plesti. Da li mi treba, da li cu ga nositi, a iznad svega da li ce to meni stajati. A ovo poslednje sigurno znas. Ja nisam ni nalik zenama iz casopisa, pa pletem samo ono za sto sam sigurna da ce mi biti ok.
Drugi stos je da probas u radnji neki slican model, pa se onda bacis na pletenje.

A dzemper pletem samo zato sto uzivam dok to radim, i niko nece imati takav. Tu je rasprava gotova.

Snizenja ne propustati, naravno :)

Vera said...

Ja se salzem sa Magrit!
Nije telo nije manekensko ili kao iz izloga pa da pletem bilo sto, prvo moram probati nesto slicno, pa da krenem na pletenje/heklanje. Zato trudim se da ne pletem uzalud.
A za rasprodaje zne se-Kupujem sve sto mi odgovara na moja figura.
I mislim da nikad nije uzalud , pletenje, bas kao sto kaze bernesdin art, smiruje zivce, zadovoljstvo je nemerljivo, a i ponos kad te neko pita jesi li ti to uradila.
Jeli imas neki link za ovaj pulover? Zelela bi ga malo vise razgledati, iako neizgleda komplicirano za izraditi ga.

incoknito said...

drenka, ovaj rad je iz casopisa ako hoces mogu ti na mail poslati par fotografija ;)

Vera said...

da, mogla mi poslati nesto na mail. mislim da iams moj mail.

Anonymous said...

научили