Sunday, January 17, 2010

Melbourne - grad parkova

Grad Melbourne u svom samom centru ima 8 parkova. Ali kad kazem park ne mislim na neki mali komad zelenog prostora sa klupom ili dvije (te i ne racunam). Vecinom su to parkovi u kojima se vrlo lako mozete izgubiti i vise podsjecaju na prasume nego na urbane parkove. Grad za razliku od napr Sydneya je od samog svog nastanka planski gradjen pa su i parkovi ravnomjerno rasporedjeni po gradu i vrlo su posjeceni. Tokom pauza za rucak parkovi su idealna mjesta za ispruziti se na travi i uhvatiti malo sunca i malo zaboraviti na radno mjesto a pored lokalnih posjetilaca parkovi su preplavljeni turistima (uglavnom veselim japancima). Licno, uzivam u parkovima ovog grada. U parkovima sam spremala ispite, gledala filmove, hranila labudove, slusala koncerte, pravila piknike sa dragim ljudima...nase slike sa vjencanja napravljene su upravo u jednom od parkova. Ljude koji zive u ovom gradu vole tu atmosferu, kombinaciju zelenila, trave, tisine sa neboderima u zaledju. Posjeceni su uvijek bez obzira na godisnju dob. Volim se prosetati parkom i to sam uradila i danas...evo malo fotografija Fitzroy Gardens parka:
Prvi pleteni poklon koji namjeravam da ispletem je 'One Row Lace Scarf ' za prijateljicu koja se seli u UK na neodredjeno vrijeme. Poslije toga krecem sa haljinicom 'Fionas Top' . A masina? Hm, polako, jos citam uputstvo ;)

9 comments:

romantales said...

Oba pletena projekta bi ti trebala biti čas posla gotova, dobro da ti stimulirajuće djeluje na početku godine; nema goreg nego na početku godine zapeti s nekim velikim projektom.
Ona fuksija na slici je apsolutno prekrasna, koji bogati cvat! Kažu da je tvoj grad upravo onaj s najeuropskijim štihom, a i klima vam ide na ruku, nije baš pasja vrućina kod vas. To zelenilo o kojem pišeš je upravo ono što se ne poklapa s našim sterotipima o suhoj i vrućoj, skoro pustoj zemlji; prekrasan park i još ljepše što se u njemu živi.
Go girl, we want more! ... and yes you can ... šivati i pisati o AU :-)

Vera said...

Da i ja zelim vise od AU!! Bash ljepo pises!

honeysuckle said...

Zbilja prekrasno! I ja isto dajem glas za više postova o Australiji!

bensedin art said...

Šalče je lepo, ali haljinica je boli glava:)!

heklica said...

Uf, haljinica mi je fantastična, jedva čekam da je ispleteš. I da, i ja bih volela postove o Australiji :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mirjana said...

Bilo bi divno prošetati ovim parkom. Sigurno si uživala...

Sandra said...

idemo više s tom mašinom na sunce - garant upute znaš napamet!
Djetinjstvo u Crnoj Gori provela sam uz veliki park - redovno smo se društvo iz kuće, moja seka i ja penjali na njegovo drveće (kasnije je majka muku mučila sa skidnjem smole s naših ruku i nogu) - ali jedno drvo je ostalo neosvojeno - eukaliptus!
Kad se jednom vratim dolje - pokušat ću opet ...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.