Thursday, January 14, 2010

Summer Time

Iako sam u prethodnom postu pozeljela nama svima da nastavimo sa lijepom druzbom u Novoj godini, moram priznati da sam u poslijednje vrijeme razmisljala da prestanem da pisem blog. I dalje bih vas posjecivala ali jednostavno ne vidim neku svrhu pisanja kad smo vec svi na Ravelry ili na Stvaraonici. Ja pisem iz sebicnog razloga da odrzim svoj maternji jezik na donekle pristojnom nivou, mada se cesto samoj sebi smijem kako mi se izrazavanje svelo na neku dosadnu igru istih rijeci mog sve siromasnijeg rijecnika. Pa ipak da nije vas, moje pisanje tj izrazavanje bi bilo jos oskudnije. Vidim da dosta vas koristi blog za vjezbanje engleskog, priznajem da to i ja cinim samo u suprotnom pravcu!
Godinu nisam pocela nikakvim novim radovima a ni planovima. Slobodne ljetne dane i veceri bih ponekad provela razgledajuci novitete na Ravelry i dosta toga sam skupila u svojoj kolekciji favorita. Sad samo da krenem ali nikako da krenem. Ljeto je i jednostavno ne stizem. Od ove godine ne ocekujem previse, neka ide nekim svojim tokom ali sam donijela jednu
malu odluku da ove godine za rodjendane i druge specijalne prilike, poklanjam samo handmade poklone, nista kupovno.
I za kraj da vam se pohvalim kupovinom masine za sivenje, koja je jos uvijek neotpakovana, polako se zagrijavam da otvorim knjigu sa instrukcijama. p.s. fotka mog swap poklona - Slouched Tuva Hat.
Uputstvo mozete naci ovdje.

* * * * *

Summer Time Part 2

Pisem jos jedan post isti dan, ne zelim prethodni da brisem niti mijenjam zbog postojecih komentara, ali imam ogromnu potrebu da ga dopunim i to sto prije.

Nakon vasih komentara vidim da je stvarno glupo da prestanem da pisem, a htijela sam stati jer mi se cinilo da sve sto vidite/procitate na blogu mozete vidjeti i na drugim mjestima ali sad ‘vidim’ da grijesim.

Blog ima tu neku zivu notu, posebnost, toplinu, intimu, ma znate vec. Iskreno, pocela sam da pisem, jer dana kad sam napisala prvi post, iza mene je stajao period od deset godina u kojem skoro pa nije bilo pisane rijeci na mom jeziku, tek poneko napisano pismo i poneka procitana knjiga. Za mene je bilo porazno saznanje da je moj maternji jezik poput nenjegovane biljke postepeno, ali sigurno poceo da umire… Ali…zahvaljujuci BLOGU a prvenstveno VAMA koji ga posjecujete i cinite zivim svojim komentarima, ja mogu reci da je moja pisana rijec ipak OK :)

Dakle, kao sto Misha rece, mene je dobro udarilo ovo moje australsko sunce, zato idem nesto pametno da uradim – za pocetak idem citati uputstvo za koristenje moje masinice.

Hvala vam jos jednom i citamo se! xo

15 comments:

bensedin art said...

Mnogo više stvari je za, nego protiv pisanja bloga:)!
Dopada mi se odluka vezana za rodjendanske poklone!

honeysuckle said...

He he, tako sam i ja odlučila za rođendane svima samo handmade, i sad su se svi naviknuli i očekuju ručni rad. A nekada baš i ne stignem nešto napravtiti...
Čestitam na kupovini mašine! Kad će slike šivanih radova? ;)

Sandra said...

ni u ludilu prestati pisati blog! On je ipak nešto najosobnije - bez obzira na razne portale u kojima participiraš!

A sad lijepo proući upute i da vidimo šivaće uspjehe!

heklica said...

Ravelry je katalog, blog je dnevnik. Ravelry je supermarket, blog je tvoja dnevna soba. Ravelry je kafić, blog je klupa u parku. Na Ravelryju možeš postaviti samo radove, ovde smo čitali i o biljkama i recepte i svašta još nešto. Meni bi, a sigurna sam i ostalima, bilo jako žao da prestaneš da pišeš. To ti je samo blag oblik nečega što bi se moglo nazvati 'blog fatigue' - sve ti to od te vrućine down under :)

Što se jezika tiče, ja sam počela da postujem i na engleskom ne zbog vežbe nego zbog nekoliko redovnih posetilaca koji ne znaju srpski.

Zana said...

Prestati pisati blog - ne nikako. Ja se ponekad umorim od bloga i nemame danima, ali uvek sa vraćam i uvek sa nekim novim žarom. Misha je to super rekla. Ja lično bih bila žalosna, nekako sam navikla na par vas blogerki i uvek rado svratim. Pozdrav!

incoknito said...

bensi - dobra odluka, taman da se rijesim ove moje vunene gomile, a i da familiju obezbijedim kapama...sta cu im ja kad su svi rodjeni u zimskom periodu :)
honey - ma ja nisam nikome nista rekla to ja samo vama..ako nekome ne stignem, nece biti ljutnje...
sandra - zasto vam spomenuh masinu, sad me je strah i da otvorim kutiju...ja ljudi NE ZNAM DA SIJEM.
misha - ti si u pravu 100%. svaka ti je zlatna a mene je opalilo sunce u glavu i to dobro. mislim da je pisanje na novom jeziku odlicno sredstvo za poboljsanje istog...daleko od toga da je tebi to potrebno. inace sam FASCINIRANA znanjem engleskog jezika vas nekoliko...
hvala vam svima sto volite da svratite, saljem vam veliki poljubac!

Vera said...

Bas tako : "Blog ima tu neku zivu notu, posebnost, toplinu, intimu, ma znate vec." Nemoj prestati!!!
I ja zelim da polanjam samo handmade stvari.Potrudit cu se ovu godinu da bude tako, vidit cemo kako ce biti.

DEA said...

Čitam pa se pitam...koliko je stupnjeva kod tebe?
Vručina zna biti opaka.Lijepo sjedi u hlad pod suncobran,popij hladnu limunadu i napiši novi post!
Ako te tješi-Ni ja ne znam šivati!!!
Ta mi je mašina naj veči neprijatelj u životu,pa ipak pokušavam...i ostajem na pokušajima...

Anonymous said...

I want not acquiesce in on it. I think precise post. Especially the title attracted me to read the sound story.

incoknito said...

dea- masina ti je najveci neprijatelj? ti si kao moja mama, samo joj spomeni masinu mogla bi istog trena popiti tabletu za smirenje :) tako ona reaguje i na pletenje ;)

incoknito said...

anonymous - apologies for not writing in English. I simply decided not to as blogging is my way to keep my first language alive. You can still enjoy images of my handmade projects ;).

romantales said...

Misha je lijepo opisala razliku bologa i Ravelryja :-) dodala bih jedino da ti blog omogućava proširiti neke teme koje kratkoća forumskog oblika "razgovora" ne dozvoljava. Forumi su mjesta za razmjenu mišljenja, Ravelry je zajednica s izuzetno korisnim informacijama, a blog je neka vrsta suvremenih svaštara u koje zalijepiš sličicu nekog modela koji ti se dopada, recept koji si isprobala, pokažeš mustru koju upravo pleteš, slike WIP i još mnogo toga. Već sam ti jednom rekla da ti zemlja u kojoj živiš pruža mogućnosti i da ju pokažeš onima koji tamo sigurno nikada neće stići i razbiješ nam stereotipne predrasude o klokanima i koalama i drugoj stranoj živini koja ti ulazi u dvorište.
Nama koji smo van zemlje, blog je uistinu jako dobar način održavanja kontakta s vlastitim jezikom, inače uistinu postoji opasnost da se u pola rečenice zaustavimo jer se ne možemo sjetiti kako se ono kaže.
Kao osvjedočena skribomanka, stvarno ne znam u dvije riječi ništa reći, moj je problem što tema za pisanje svakodnevno nekoliko pronađem, ali moram odustati jer bih inače samo postove pisala ...lol...

incoknito said...

romantales - ko ce me razumijeti ako ti neces ;)
imam i ja tema da pisem non-stop samo sam 'tanka' sa vremenom...i obicno kad sam ispred kompjutera za minut dva istignu dva pomocnika koja bi da tipkaju sa mnom. pisacu vam o australiji kad god budem imala prilike. a vi me nadopunjujte kad zapnem u pola recenice ;)

Anonymous said...

Uh, a ja tek sad vidim ovaj post !! No drago mi je sto je odluka ipak donesena da nastavis da pises !!
Nekako, Ravelry je, kao sto Misha rece u svom sjajnom komentaru, samo izlog sa slikama i pokojom rijeci, no nekako nema duse i mnogo je korisnika, pa se covjek malo pogubi :)
Kad vec nisi prestala da pises, a onda da ti trazimo da malo povecas velicinu slova ? :)

Anonymous said...

Easily I acquiesce in but I think the list inform should acquire more info then it has.