Thursday, January 13, 2011

Postivanje Feng Shui pravila

Nakon decembra, mjeseca prepunog praznika, rodjendana, bracnih godisnjica, zavrsnih koncerta, ispita itd, srecom dodje januar kada sva slomljena za nagradu dobijem dvije sedmice mira. Nakon samo par dana kvalitetnog odmora u meni krene zelja za stvaranjem a i za ‘generalkom’ kada apsolutno sve sortiram i proslijedjujem ili bacam: od starih racuna, preko nepotrebne garderobe , casopisa igracki i ostalih ‘skula’. Ovo je moje vrijeme da pokupim sve sto nam je bar trunku viska i oslobodim prostor, obradujem prijatelje sa mladjom djecom ili doniram. I po Feng Shui-u: ispunim kucu pozitivnom energijom oslobadjanjem prostora. (Iako ja taj prostor lako oslobodim obicno jos lakse popunim, cvrsto sam odlucila da ove godine to nece biti slucaj, a vi ste mi svjedoci.)

Nakon generalke, krece akcija druge vrste: stvaranje. Stariju princess Santa je obradovao malom ali funkcionalnom masinom za sivenje i posebnom knjigom sa instrukcijama sivanja (i meni ce dobro doci). Knjiga i masina su preporucljive za dijete od 8, ali dobro mojoj princess je sest (otkud joj vec toliko?!?!) ali ima vec visegodisnje iskustvo u asistiranju svoje kreativne majke tako da mislim da je spremna da krene u ludost zvanu craft.

(Ne moram vam opisivati kako se svi zgrazavaju sto djecu usmjeravam u pogresnom pravcu i “sto ih ucim da budu svelje a ne princeze”, ja se na takve komentare ne obazirem, one su moje kreativne princeze. Svi znamo da su kreativne princeze vise cool.)

Stvaraonica Swap. Stigao mi je poklon od Silvije iz Osijeka. Svi smo redom odusevljeni polarnim medvjedom od felta/ filca ( kako se kaze?), a djeca su moje odusevljenje medvjedom iskoristile da zgrabe (i sakriju) drugi poklon, raznobojni cvijet od felta, pa sad ne mogu da vam pokazem fotografiju. Ali tu je medo:

Radovi. Od jastucnice koju sam pronasla na Ikeinom 'bargain corner'-u i platila 2 dolara, za nekih satak vremena sam iskrojila i sasila suknjicu. Zavrsila je u jednoj od vreca za donaciju jer je prevelika za stariju princess, ali bila je savrseno iskrojena i porubljena. Jedino je pojas morao biti sastavljen iz nekoliko komada materijala.

Kapica je gotova:

U procesu izrade: Felicity hat 40%. Lacy Short Sleeved Sweater 20%. I torba slicna Lorninoj samo sa produzenim drskama 40%:

Veliki pozdrav iz pretoplog i vlaznog Melburnea!

5 comments:

heklica said...

Posle ovog posta se osećam kao da sam popila energetsko piće! Taj Feng Shui deluje i na daljinu :) Thanks!

A medvedić je prekrasan! Čekam sliku torbe, jako mi je intrigantna :)

Roman Tales said...

Dobro da nisam jedina koja voli "prazne prostore", stalno praznim jer imam muža hrčka ... onda svako malo poludim i idem po stanu ponavljajući mantru "spazio vuoto, spazio vuoto" - prazan prostor, ponavljam mu da hoću prazan prostor. I pilam ga da zatvara vrata kupaonice koju on redovno ostavlja otvorenu, znaš da je to po feng shui teoriji jako loše.

Ako dijete zanima šivanje neka šiva, ne vidim u tome ništa loše, pogotovo što je dijete spontano pokazalo zanimanje, ništa joj nije nametnuto.
Polarni medvjed je vrlo vjeran originalu, u šivanju napreduješ ... mislim da je to sve što sam imala za reći ;-)

Anonymous said...

Mislim da je sredjivanje stana dobro za sredjivanje zivota i duse :) Vidim da ste se vi vec naucili da ne ide bas sve u kontejnter.

Ljudi koji se oko tebe zgrazavaju zapravo ne znaju sta govore. Tvoje ce devojcice biti najvece princeze, zato sto nece sav novac potrositi na to da im neko drugi napravi garderobu, a imace nesto unikatno.

Crveno je odlicno ispalo ovaj put :) Za medu, zna se sta bih rekla :)

Sandra said...

Mala, ti si na steroidima! hahahahaha!
Suknjica me oborila s nogu!

bensedin art said...

Sto puta sam već ponovila: red u ormanu, red u glavi! Ja bih stalno imala nešto da bacam, nikako toga malo ozbiljnije da se prihvatim.
A ako princeza hoće da šije, neka šije, a oni što mlate paznu slamu, ko im je kriv!