Thursday, May 31, 2007

Aenne Burda

Mislim da nema osobe koja nije cula za Aennu Burda, jednu od najuspjesnijih njemackih biznismenki. Ili bar za njen modni casopis Burda koji se mjesecno prodaje u cak 2 miliona primjeraka.

Na stranici broj 3 svakog broja Burde redovno se smjesila Aenne koja je meni, kako je starila izgledala sve ljepse. Na zalost, Aenne vise nije medju nama, umrla je prirodnom smrcu u 96oj godini prosle godine. Za sobom je ostavila modnu kompaniju koja izdaje svoje casopise na 16 jezika u cak 90 zemalja.

Aenne Burda je rodjena kao Anna Magdalena Lemminger u Offenburgu, svapskoj regiji na jugozapadu Njemacke, gdje je i odrasla. U dvadesetoj godini upoznaje svog buduceg supruga, Franz Burdu. Aenna se posvecuje majcinstvu i brizi za njihova tri sina.

Kako se Franc bavio stampanjem, nakon drugog svjetskog rata investirao je u stamparske masine.

Biznis je ‘krenuo’ kada je Aenne pocela da radi u maloj modnoj izdavackoj kompaniji.

Prvi broj Burde je izasao 1950.-e nudeci odlicne modne ilustracije koja su bila jedina veza izmedju visoke mode i siromasnog poslijeratnog drustva.
Dvije godine kasnije, Burda pocinje sa ‘napravi-sam’ projektima sto je omogucavalo ljudima da sami prave moderne odjevne predmete po cijeni materijala.
Deset godina kasnije, Burda u svoj repertoar dodaje i kulinarstvo, pletenje, heklanje, pravljenje ‘lutkica’, te ukrasavanje kuce za svecane prilike.
Iako je Aenne skoro do svoje smrti bila aktivna u poslovanju, u svoje slobodno vrijeme se bavila uzgojem orhideja i ruza te humanitarnim radom.

Izvor: Guardian,
http://www.guardian.co.uk/, skracena verzija, prevedeno

No comments: