Thursday, May 31, 2007

Krem supa od tikve - otkrice stoljeca !

Ovaj post nema apsolutno nikakve veze sa pletenjem i sl., ali svejedno moram da s Vama podijelim ovaj fantasticni i jednostavni recept. Narocito ce prijati Vama kod kojih je sada jesen, mada se danas i mi u Australiji bukvalno smrzavamo. Tikvu, prije otkrica ove supe, nisam nikad voljela ni u kom obliku, a ova krema supa je moja OMILJENA.
Tikva je inace izuzetno ‘zdravo’ povrce, toliko ‘korisno' da bismo je trebali jesti svaki dan.
potrebno je:
1 zuta tikva (oko 1 kg – 1,20 kg) 2-3 krompira 1 glavica crnog luka 150 ml jogurta/pavlake-kiselog vrhnja so, biber
priprema:
Tikvu oprati, isjeci na pola, izvaditi sjemenke i oljustiti. Tikvu zatim isjeci na krupnije komade (otprilike oko 3 cm.). U jednu serpu staviti malo putera i dodati sitno isjeckan luk. Kratko prziti, pa dodati tikvu i krompir (takodje isjecen na komadice). Dodati vodu tek toliko da pokrije povrce. Posoliti po ukusu i vratiti na ringlu da se kuha dok se povrce ne smeksa.
Kuhano procijediti i izmiksati blenderom. Ako je supa pregusta dodati malo vode u kojoj se povrce kuhalo. Zaciniti i dodati jogurt.
Pri serviranju u tanjir mozete dodati i kockice crnog hljeba.
Prijatno!

1 comment:

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!