Thursday, May 31, 2007

Raspberry Girl

Evo nakon malo duze pauze se ponovo javljam.
Dani prolaze, nekad se plete manje nekad vise, nekad malo vise uspijesno nekad malo manje. Za pocetak, slika mamine torbe, gotova je i izgleda skroz kul:

Trenutno se zabavljam pletenjem vunenog dzempera za moju L. od roze vune koju sam vam pokazala u prethodnom postu. Pletem ovaj dzemper inspirisana kreacijom Jo Sharp (knjiga Knit Issue br 2.).
Pletem ja tako i pletem i uzivam, jedno poslijepodne ispletem ledja, a drugo poslijepodne prednju stranu. I...kad sam zavrsila prednju stranu ustanovim da mi je ‘ranfla’ (tako se u Sarajevu kaze a valjda i kod Vas J) na ledjima duga 18 redova, a na prednjoj strani 16!
I naravno, bez oklijevanja oporim prednju stranu i trece poslijepodne je ponovo ispletem, ali ovaj put 100% ispravno:



Trenutno radim rukave. Dzemper od svijetlozelene vune je na cekanju. Odlucila sam da ivice za dugmad i okovratnik uradim u maloj tamnijoj zelenoj nijansi, a tu vunu cu dobiti u nedelju. Mogla sam to naknadno da ‘doheklam’ ali mama mi kaze da je bolje da to ispletem tako da sam sa ovim projektom ‘on hold’. Posudila sam iz biblioteke par knjiga za heklanje ali nikaako da ih otvorim!
Citam Vase blogove i vidim da kod mnogih vlada ‘Strawberry fever’. E pa da vam se i ja pohvalim jagodama i malinama iz Warrnamboola (gradic 3 sata voznje od Melbourne-a) isporucene meni na kucni prag:


Vec godinama putujem po regionalnoj Viktoriji bezuspijesno pokusavajuci da sklopim kakav ‘berry’ ugovor sa nekim regionalnim farmerom. Jagode a i maline u Melbourne-u su PLASTICNE cak i u sezoni (cak ni organicne nisu puno bolje).
Ove jucerasnje su bile tako lijepe i socne, da mi je doslo da svaku prvo izljubim prije nego je pojedem! Obozavam sve ‘berries’ (jel’ se kod nas kaze jagodichasto voche), omiljene su mi maline, volim ih toliko da sam kceri htijela dati ime Malina!
Draga teto da samo znas kako si nam uljepsala dan sa jagodicama i malinicama!!!
Stigla mi je moja poslijednja kupovina sa ebay-a. Radi se o vuni sa malo ‘likre’ i od nje cu sa zadovoljstvom da sebi ispletem dzemper:

Nastupajuci (ne ovaj, slijedeci) vikend u mom naselju ce se odrzati izlozba pletenih radova. Kasno sam za nju saznala inace bi se potrudila da i ja svoje radove izlozim (naravno ako bi mi dozvolili organizatori J). Mnogima se svidjaju moji radovi i to me raduje! Namjeravam posjetiti ovu izlozbu i javicu Vam se foto reportazom.
Nadam se da ce mi dozvoliti fotografisanje! Zahvaljujuci mojoj profesiji, na radnom mjestu dolazim u susret sa mnogim umjetnicima, fotografima i dizajnerima i medju njima sam pronasla nekoliko srodnih pletachkih dusa (kroz prichu, da ne pomislite da pletem na poslu - uh, sto bi to bilo lijepo). Desilo mi se par puta i u metrou da mi putnici u prolazu pohvale moje radove. Meni je to bas super, zato
Magrit zaboravi na stid i uzivaj u pletenju u autobusu!
Veliki pozdrav!

1 comment:

incoknito said...

Objavio/la tajniagent prije 5 dana 23 sata
plaho fino

Objavio/la Gost_Magrit prije 5 dana 20 sati
Jao Joop, svi tvoji postovi pucaju od veselosti, i to mi je super :) ... neobicno mi strasno sto pricas o pletenju dzempera, a mi smo ovamo vec poceli da se kuvamo .... Da krenem redom: tasna je prelijepa, no bojim se da su rucke prevelike. Jesi namjerila da se nosi preko ramena ili u ruci? I gdje nabavis te rucke? ...... Heheh, paranje je sastavni dio pletenja :) Nema bez paranja dobrog dzempera. ...... I da, ja kazem "ranfla" i "jagodicasto voce"..... njam, jagode, kad ih vec pomenu. Mislim da cu sad da skoknem do pijace i kupim kilo :) ....... A sto se tice sramote, vise je nema :), poslije one epizode u autobusu :) Pozdrav!!

Objavio/la bodulka prije 5 dana 19 sati
Naravno da razumijem kada kažeš "ranfla", ali ja ti to zovem pasica. Komplimenti na dobroj volji za paranje radi 2 reda pasice, ja ti zato manijakalno brojim prije nego počnem raditi mustru - zato valjda i rijetko param, ali da je frustrirajuće brojiti 1205 puta, je!

Objavio/la Gost_sandra prije 5 dana 5 sati
Kako dobra ideja javno izložiti pletene radove! Znam da u USA imaju dan (ili dane) kad izlažu svoje quilting radove!
Vestica krasno napreduje!

Objavio/la lorna doone prije 4 dana 15 sati
yes! i ja kažem "pasica", ali te razumijem. Jagode, a i maline nću komentirati. Meni se torba sviđa, posebno ova topla smeđa nijansa, kao i boja pulovera. Čudim se upornosti kad kažeš da si oparala cijelu stranu, ali kad se meni tako nešto dogodi... param!!! :P

Objavio/la Gost_Magrit prije 3 dana 15 sati
Ja kapiram i pasica i ranfla :)
Ali kazem petlja, a vi očica.

Objavio/la Olinka prije 3 dana 10 sati
Ne mogu izdrzati. Moram komentirati jagode, jer cak i na slici izgledaju pravo ukusno. Ja jucer ujutro nisam mogla odoljeti da ne kupim kilu na zeljeznickoj stanici u Budimpesti (Keleti) gdje je zena prodavala jagode koje su izgledale tako nevjerojatno tamno crvene, i bas onako kako bi izgledale u nasim bascama. Nisam se prevarila, doduse bile su malo prezrele, ali barem nisu bile kao djonovi od gumenih cizmi, niti su bile ono malo crvene izvana a unutra bijele kao jogurt. Zato, uzivaj u jagodama i malinama, i nastavi sa prekrasnim pletenim stvarima. Torba je super!

Objavio/la yarnart prije 1 dan 22 sata
magrit - rucke sam nabavila u prodavnici vune. nije bio neki izbor ali sam se ja ipak odlucila za ove okrugle a i sto je najvaznije mami se svidjaju.
pascia, ranfla, petlja i ochica - ma vazno je da se razumijemo :)
pozdrav za sve od joop!

Objavio/la Goce prije 1 dan 14 sati
Ja za ranflu nisam nikad čula, ali "nadošla" sam, kažem pasica! Obožavam jagode i maline pa i "plastične" ako nema drugih. Malo ih pospem šećerom i udri!
Moj favorit je torba! I ja pletem gdje god stignem, a komentara ne nedostaje. Neki začuđeno komentiraju: "Pa tko to još radi? Kod kineza kupiš maju za cca 30 kn."
I onda ja nadugačo objašnjavam da ja pletem iz ljubavi ! bla -bla -bla .
Drugi se čude u pozitivnom smislu: "Isuse, pa ti i pleteš! Tako MLADA pa znaš plesti, pa klinci i opet bla bla bla !

Objavio/la Drenka prije 11 sati 51 minutu
wow!
Torba je predivna! moram natjerati moju baku da mi isplete nesto slicno!