Friday, April 30, 2010

Baktus. Shalom. Rowan.

Ne mogu se pohvaliti pretjeranom kreativnoscu u poslijednje vrijeme, bila sam (i jos uvijek sam) zauzeta ali tu i tamo ukradem poneki slobodan trenutak da radim na mom Baktus shalu. Nakon marljivog pletenja i tek nakon do pola ispletenog sala primjetila sam banalnu gresku – nisam uplitala niti i pravila pruge tako da je nedostatak efekta kontrasta upletenih niti koje peridicno prelaze iz jedne nijanse u drugu bio razlog zasto moj sal nije lijep kao kod hori. Nekad nije lose da malo razmislim glavom prije nego sto se prihvatim igli!

Da malo obojim post, postavljam sliku sala – prije paranja.

Za jednog malog djecaka koji jos raste u maminom stomaku imam nekoliko projekata u planu – samo za njega sam kupila Rowan konac i konacno odlucila sta cu da mu ispletem (ne mogu vam ga pokazati ovde jer buduca mama nekad svrati na moj blog). Od jednog patterna za dzemper cu da koristim dizajn, od drugog velicinu, a od treceg kombinaciju boja – bice kao bombona!

Shalom. Vrlo jednostavan i naizgled lijep projekat, ali…nije za zene koje imaju normalno ili malo vece poprsje – ili bolje receno nije za one koje ne zele da naglasavaju taj ‘region’ – Shalom ga definitivno naglasava, a rekla bih i uvecava. Njegovo ‘otvaranje’ i sirenje na strane svaku figuru kvari (osim kod trudnica jer u njihovom slucaju dolazi do izrazaja stomak sto je slatko), ali kod svakog drugog pa i sa imalo naglasenim kukovima iste pravi jos sirim: tako da sam ja odlucila da svoj Shalom – isporim i napravim neki wrap. Ali trenutno ce malo da saceka. Iako sam ga analizirala sa svih strana prije nego sto sam ga pocela plesti ipak nije to prava stvar za mene. Narocito ne kad je ispleten od 12ply vune!

Trenutno planiram destash. Ponesto sam vec prodala sa moje trade/sell ravelry liste, ali planiram da se rijesim jos neke vune od koje realno nece nista da nastane u skorije vrijeme.

U isto vrijeme pocela sam da stasham finu vunu – hocu reci Rowan a kupila sam i Debbie Bliss konac za princesses. Kako je Rowan divan! Svidio mi se jedan krasan sal i kad skupim sve boje planiram da ga ispletem. Radi se o Earth Stripe Wrap i bas je moj stil!

Za sad sam imam narucene dvije boje, a treba mi ih 10. Mislim da cu hot pink da iskljucim i zamjenim nekom pastelnom (Bensedin, nemoj da prevrces okicama ;) )

I za kraj jedno pitanje: da li biste vi kupile ovo?

12 comments:

Roman Tales said...

Najprije ću ti o Addi setu, naravno radi se o osobnom mišljenju, pa uzmi s rezervom ;-) Vidjela sam te setove i moje prijateljice uglavnom imaju KnitPicks setove, najviše zato što vole njihove kablove, a drugi razlog je što kod KnitPicksa možeš po želji kombinirati metalne, drvene ili plastične igle na uvijek isti kabel. Addi je jednako dobra kvaliteta što se spoja tiče, ali nikada ne bih uložila toliki novac u set iz jednostavnog razloga što pletem uglavnom s iglama od 2.75 do 4.5, pa mi svi oni brojevi iznad petive ničemu ne služe. Ideja radi koje ti treba više igala istoga broja je što ponekad moraš ostaviti pletivo na iglama i početi recimo rukave ili počneš neki novi projekt na istom broju igala, pa mi niti u tom slučaju set ne odgovara. Koliko god spojevi dobro napravljeni, ponekad se može dogoditi da se u toku pletenja odvoji i tu je posebna tlaka hvatanje očica. U zadnje vrijeme jako mi se dopadaju igle koje imaju "swirl", neprocjenjivi detalj za one koji poput mene isključivo kružnim iglama pletu, a za tu cijenu seta mogu si nabaviti ChiaoGoo igala kao u priči. Njihove bambus igle su mi poput Rolls Roycea među drvenim iglama, a cijena im je nešto ispod 5 euro, nakon praznika planiram naručiti novu pošiljku i tražim gdje kupiti najpovoljnije njihove metalne red igle.

Drago mi je što si napravila osvrt na Shalom, u prijašnjem postu nisam htjela komentirati upravo ove zamjerke koje si sada ti napisala. Kada pogledaš na Ravelryju, ali i u dosta tiskanih izdanja, jako je popularan taj stil s dva-tri dugmeta na prsima i onda otvoreno dolje i uglavnom malo kome dobro stoji taj stil. Kako god plela i kojom god vunom, tendencija je opletenog da se dodatno otvori ispod kopčanja i ako nisi curica bez prsiju i ramena, definitivno izgledaš deblje u tome nego jesi. U VK izdanju ove zime sam vidjela jedan krasan komad, aran stil, gornji dio pleten horizontalno, ali kroj kao shalom i odustala sam jako brzo od te ideje; mislim da bih bila poput trokrilnog ormara u tome ... na slici su naravno stavili mršavu mršavicu i k tome slikanu s leđa. Pretraživanje po Ravelryju je meni otvorilo oči, doslovno, nikako mi nije namjera kritizirati tuđi rad i trud, ali uistinu ti pomaže kada vidiš kako neki opleteni komad stoji na tuđem tijelu slične građe. U grupi Intswemodo, članica je i jedna koja bloga pod imenom yarnstylist i njene ideje su mi pomogle utoliko da ne pravim ponovno iste pogreške. Stvarno, kada već same pletemo i kupujemo čak i skupu vunu, nije li osnovno cilj oplesti nešto što će nam pristajati i u čemu ćemo se ugodno osjećati? Pletenje po kroju meni je postalo poput svetog grala ... lol Odužih, ali sve u želji da te utješim što si oporila shalom, nemoj žaliti ni trenutka i nemoj padati u napast da pleteš slične komade pije nego provjeriš kako stvarnim ženama to stoji, ne modelima po časopisima :-)

incoknito said...

wow, svaka ti rijec zlata vrijedi! hvala puno za komentar! xo
p.s meni shalom ok stoji (narocito se muzu svidja), ali ja nisam od onih koje vole da naglasavaju obline...nije mi nimalo zao, napravicu nesto cime cu i ja biti zadovoljna!

Roman Tales said...

Imaj strpljenja, kad počne priča o iglama ne znam stati :-( Mislim si, ako baš hoćeš jedan ovakav set igala uzmi početni set od KnitPicksa, cijena mu je bila negdje ispod 20 funti kad sam razmišljala o kupovini. Nakon toga, igle i kablove možeš dokupiti prema svojim potrebama, nema mnogo smisla kupovati cijeli set s brojevima koje nikada nećeš koristiti. Koliko god volim metalne Addi, cijena cijelog seta mi je ipak previsoka, pogotovo što svako malo kupujem i isprobavam nove igle. Što mogu, stasher sam igala :-(

MOžda ipak ne trebaš oprati Shalom ako muž veli da ti dobro stoji? Koji puta smo pretjerano samokritične. Inače, naglasi obline kada ih već imaš, zašto ne? Ako imaš veća prsa krojenje uz short row doslovno čini čuda. Nedavno sam vidjela sliku s novim džemperom u jednoj od grupa u kojoj sam članica, gdje je model žena stvarno debela, ne govorim o par kg viška. No, nije oplela vrećasto, već je vestu iskrojila prateći linije tijela i savršeno joj stoji, daleko bolje nego da je plela vrećasto. Mislim da mnoge griješe (kao što sam i ja godinama činila) kada nastavljaju plesti ravno bez kroja, misleći da na taj način prikrivaju nedostatke, a zapravo izgledaju deblje u opletenom.

incoknito said...

Znam za taj fol sa uskom garerobom ;) i ja sve nosim uz tijelo,jer stvarno nemam sta da krijem, ne bih sad da hvalim svoju figuru...Jednostavno nisam od onih koje vole da 'istaknu'.
U meni se izgleda ukorijenio sindrom 90ih kad smo svi nosili slampavo i htijeli biti neprimjeceni ;)
Info za igle brizljivo skupljam, ali trenutno sam se zagrijala da sakupim ovaj rowan kidsilk, jedna strena je 22 dolara a meni treba 16! ha, ha, nista mi ne govori!

Roman Tales said...

Ti govoriš o sindromu iz 90-tih, zamisli tek kako je meni s modom iz 80-tih ... hoćeš široko, hoćeš pretjeranih boja, hoćeš svaki džemper s barem 5-6 mustri, a tek rukavi! ogromni, široki, podignuti! Ja sam tokom 90-tih napravila veliku pletačku pauzu, ogadilo mi se pletenje jer sam plela za novac početkom tih nesretnih 90-tih. I kada sam ponovno prihvatila igle u ruke, sve se promijenilo ... pa i ja mijenjam neke ukorijenjene stavove. Bilo kako bilo, samo ti pokaži liniju, malo vanity nikome ne škodi ;-)

heklica said...

Ja sam se ugojila 30 kg pa sam se od toga da mi sve manje-više dobro stoji našla u situaciji da mi ništa ne stoji. Naročito ne pleteno koje samo po sebi već udebljava, bez obzira na kroj. No, nekako mi se čini da mi od svih modela, upravo taj džemper na kopčanje sa svega 2-3 dugmeta na vrhu najmanje loše stoji bez obzira na kritične zone.

Meni je Baktus lep i ovako mada prizanjem da je onaj sa kombinovanjem dve niti efektniji. Kad budeš počela, imaću par pitanja za tebe u vezi s rubnom očicom i izmenjivanjem boja u garter stitchu. Ja sam ga plela s dve boje pa nisam baš zadovoljna kako je taj aspekt šala ispao.

Sviđa mi se Earth Stripe Wrap, baš su dobre boje!

Anonymous said...

Cuj, ne mozes se pohvaliti preteranom kreativnoscu ... A sta si sve planirala, napravila i uradila :)
Baktus je lepo ispao, sta ima veze sto nije po originalu :) Ja ga ne bih parala, a drugi ces napraviti kao original, pa ces imati dva, divote :)
Shalom je lep dzemperak, ali mislim da stoji mrsavijim osobama - siri ramena, meni se cini. Probaj nesto slicno u nekoj radnji, pa ces znati da li ti stoji ili ne. Bitna je i boja.
A ove igle Addi, sumnjam da bih ikada kupila. Navikla sam i obozavam gomilu pravih igala u tegli. Mada sve cesce u poslednje vreme pletem cirkularnim iglama..... ne vidim razloga ako ih imas vec dosta da kupujes i ovo. Mada moram priznati da izgleda sjajno uredno, za razliku od dzumbusa koje stvaraju cirkularne igle ......

Vera said...

nekako mi se cini da previse kostaju ove igle.ali kao se tebi svidjaju, zasto da ne?pocasti sebe :)
meni je bactus i vako ljep.ja ne bi parala , nego bi napravila jos jedan

bensedin art said...

Hot pink ćeš da izbaciš!? Ne mogu da verujem i evo već sad prevrćem očima, samo da znaš:)! Razmišljala sam o shalomu, i stvarno sam u nedoumici. Nemam široka ramena, ali mi je poprsje poprilično:)! I stalno sam u nedoumici kako i šta da pletem. Volim vrećasto, ali sam svesna da mi ne stoji najbolje. S druge strane ukrojeno mi bolje stoji, ali se u tome ne osećam najprijatnije. Šta izabrati, pitanje je sad:)!?
Što se igala tiče, jeste lepo al' za velike pare! Poslušaj Romantales!

Sandra said...

Malo jest skup, ali rađe bih čekala rodjendan i nadala se da ce me netko njime darivati!

Baktus je na mojoj listi - nadam se da cu uskoro s liste prijeći na djelo!

honeysuckle said...

Meni se ovaj tvoj baktus baš sviđa. Šteta ga je parati kad si već stigla skoro do polovice. A možda samo ja ne volim paranje, ni kod sebe, ni kod drugih.
Što se tiče addi seta, ja sam to dugo vremena htjela, uglavnom zbog različite dužine kabela, igala imam ionako u raznim veličinama. Ali sam onda skužila da mogu plesti magic loop tehnikom, pa sad uglavnom imam samo igle s kabelom od 80 cm. Vrat, kape i slično pletem magic loopom, a za tijelo mi je 80 cm skoro pa taman.

Mala princeza said...

Kao i mnogo puta do sada, ti znas da nekim carobnim gestom ucinis da se ljudi osjecaju tako ispunjeno i posebno. Divno je imati prijatelja poput tebe .