Thursday, November 4, 2010

Odmor. Pitanje.

Iza mene je jedan divan odmor sa kojeg sam se vratila puna energije. Medjutim nema carobnog lijeka za duzi dan i za sve ono sto bih ja htijela da uguram u 24 sata.

Tako da kreativno stvaranje i dalje najvise ispasta..

Ali ipak pomalo radim na poklonu za swap koji ce najvjerovatnije biti zadnji na kojem ucestvujem.

Earth Stripes Wrap slabo napreduje, ali kod mene je tek ugrijalo proljetno sunce tako da mi se ne zuri. Medjutim, imam problema sa njim i htijela bih cuti vase misljenje.

Pletem ga vukuci istovremeno 14 NITI izuzetno cupavog mohera tako da nakon svakog reda moram rasplitati niti. Nekad ni to ne pomaze, pa sam pokusala da grupisem klupka po kesicama i da ih tako odvojim i izbjegnem upletavanje. Ali bezuspijesno. Zato jako jako sporo napreduje jer mi rasplitanje oduzima mnogo vremena, a iskreno i ne uzivam u pletenju.

I sada slijedi pitanje: da li biste vi prekidale nit nakon svakog (ili drugog ili treceg) reda?

Skoro pa fizicki osjecam okrutnost ovog pitanja ali vjerujte mi da izlaza nemam. Samo da napomenem da sigurno, 100% sigurno ga nikad necu parati i plesti nesto drugo. Strane svakako planiram malo podvrnuti i prositi na masini tako da ne bi trebalo da dodje do eventualnog rasplitanja tamo gdje je nit prekinuta.

Da vas cujem!

11 comments:

bensedin art said...

Prekidala bih niti bez žaljenja, nemilosrdno:)! Sigurno ide na živce vući 14 niti, a prosto je šteta kada radiš tako divan šal, da ti to sve ide na živce. Prekidaj (niti) i ne muči se!

incoknito said...

Jel' de ?
Ipak je u pitanju 13 niti, od muke sam se malo prevarila u brojevima. Uh hvala ti vec vidim makaze.

Anonymous said...

Sacekaj Mishu-Heklicu da ti da savet, posto ona plete nesto slicno (Kaleidoscope na Rav).
Ja bih kidala nit, samim tim sto kazes da nista drugo neces praviti od njega. A ako su dimenzije ok, onda je to to.... posle ima mnogo uvlacenja, ali .... uvek sam govorila da je pletenje velika matematika :)

I... je l se to more vidi na foto sa salom, ili se meni cini ?? :)

incoknito said...

More, more i brodica!

Roman Tales said...

Koji predivan pogled iz kuće imaš!!!?? Sada sam zavidna na pogledu, ja gledam rešetke na prozorima, a sve da ih i nema, iz kuhinje gledam u kupaonicu susjedne zgrade :-(
Što ser tiče problema s nitima, moram priznati da mi nije u potpunosti jasno zašto ti se niti upetljavaju, jedino ako do izmjene ne dolazi na početku svakog reda, pa jedan dio niti vučeš s lijeve, a jedan s desne strane. Da sve niti ostaju s desne strane rada i da mijenjaš nit samo u parnim redovima problem bi bio daleko manji (barem je kod mene bio taj slučaj).
Uglavnom, ako režeš niti onda si usput olakšaj rad, tako da ne moraš kasnije uvlačiti niti, odreži nit malo dužu, recimo barem 5 cm i onda kada kreneš plesti red upleći tu nit tako da odrezanu nit vodiš ispod i iznad radne niti, naizmjenično i tako ju sakrivaš i ujedno dobivaš čisti rub, bez končića koji vise i koji će ti kasnije pilati živce. Pogledaj ovaj video, iako nije baš najbolji, dobro pokazuje o čemu govorim, o sakrivanju odrezane niti odmah dok pleteš:
http://www.youtube.com/watch?v=lw2GnvBzD-Y

heklica said...

Taj šal koji Magrit spominje je Modern Quilt Wrap (http://www.ravelry.com/patterns/library/modern-quilt-wrap), koji se isto plete s mnogo boja i isto od mohera, ali tu sličnosti prestaju. On se plete iz kvadrata (tzv. modular knitting) gde, htela, ne htela, moraš da prekidaš nit. Zato on nije od ovde neke pomoći.

Ja bih sekla niti. Bez razmišljanja. Ali samo ako bih krajeve odmah uvlačila, da ne moram posle. Možeš pogledati je ili taj tutorijal što je Roman Tales navela ili ovaj: http://sockpr0n.blogspot.com/2006/10/how-to-weave-in-ends-while-knitting.html.

honeysuckle said...

Ja bih isto rezala - nema veće tlake od rasplitanja zapetljane vune, barem meni.
Inače, predivno izgleda. Pogled i pletivo, baš super.

incoknito said...

romantales - odgovor slijedi u mailu ;)
hvala za link!
heklica - hvala i tebi za link i savjet!
honesuckle - hvala!

Villa-loredana said...

Ne bih prekidala niti ni u kom slučaju i niti sam to radila kad sam plela jedan pulover, znaš od onih norveških šara. Ja sam napravila kutiju, posložila vunu napravila rupe i provukla svaku nit van i startala plesti, ne zapetlja se kad paziš kako okreneš rad, uvijek u istom pravcu. probati ću skicirati i poslati emailom. Rad je prekrasan i boje i koliko truda dok si sve pronašla, pa sad prekidati vunu, i nikad nećeš lijepo uspjeti sašiti, osim ako ti to ne naprave na overlok ili u nekoj pletionici. Pozdrav. Loredana.

Lorna said...

Čim sam počela čitati pomislila sam kako se ja ne bih mučila i rezala bih niti. Pa kad si još spomenula da ne kaniš parati i da se odrezane niti neće vidjeti.... odgovor se nametnuo sam po sebi!
a, kao i Magrit, nalazim puno matematike u svemu, pa tako i u pletenju!

Novosti said...

Koristan video za sve blogerase: http://www.youtube.com/watch?v=0u2TKwd7s5E