Thursday, May 31, 2007

Pletenje u Australiji

Sigurno znate da je Australija veliki izvoznik vune pa bi logichno bilo da se na lokalnom trzistu moze naci dobar izbor vune.
Da sam ovaj post pisala samo par sedmica ranije moja pricha bi bila sasvim drugachija. Naime, do prije par nedelja sam se iskljucivo snabdijevala vunom kod jedne ‘tete’ (nakon par posjeta se ispostavilo da je naseg porijekla) u mom naselju. Njena je zivotna zelja bila da jednog dana otvori svoju radnju i ta joj se zelja ispunila. Ona uvozi vunu i ostala pletacka prediva, uglavnom iz Italije. Cijene su joj pristupachne cak je i lokalni konac kod nje dosta jeftiniji nego po, kako se to kod nas kaze, ‘trznim centrima’. Kod nje mi uvijek bude lijepo, uvijek se pocastim nekom finom vunom po dobroj cijeni, a i ona je tako dobra da sa mnom nesebicno dijeli tajne svog dugogodisnjeg pletachkog iskustva. ‘Teta’ kaze da se situacija popravlja i da sve vise i vise musterija ulazi u njenu radnju. Cak i uspijesno organizuje casove pletenja i redovno joj pristizu novi ‘ucenici’.
Pletenje na zalost nije tako cesta pojava. U ovoj zemlji se moze kupiti sve i svasta za apsolutno svachiji dzep pa obzirom da ovdje vlada ona ‘time is money’ rijetko ko se ‘bakche’ sa pletachkim iglama. Ne zaboravimo da je ‘zapad’, a narocito prekookeanski vecinski ‘money-driven’ drustvo..
No ipak naletim ponekad na ‘srodnu dushu’...
Zaista, izgleda da se situacija popravlja. Naime, radnje specijalizirane za prodaju materijala i ostalih craft potrepstina sve vise sire svoj asortiman namjenjen pletachima. Vune je sve vise i ne toliko lokalne koliko uvozne iz Spanije, Italije, Engleske, Novog Zelanda. Moze se naci svasta! Bila sam vrlo prijatno iznenadjena razgledajuci prekrasan asortiman u radnji koja je donedavno bila vrlo slabo snabdijevena vunom! Cijene su bazirane na onoj ‘koliko para toliko i muzike’, ali uglavnom je dosta skupo. Mislim da je paprena cifra dati 16 dolara za jedno klupko od 50 gr a svi znamo koliko treba vune za jedan obichni dzemper...
Ali da vrijedi - vrijedi...pa nekad treba i zazmiriti...
Dobra stvar je sto se cesto moze naci pokoje ‘raspar’ klupko, snizeno i 50%. Ako se skupe 3 ista – divota, eto prekrasnog shala za sitnu lovu!

Raduje me da se situacija poporavlja ali i ovde vlada ona glupa predrasuda o pletenju. Ova divna vjestina vec godinama(decenijama) pada u zaborav, ali u zadnje vrijeme, na moju veliku radost, (da li je to samo trenutni trend ili ne), sve vise ljudi joj se ‘vraca’.

Glede pletenja, trenutno radim na tajanstevnom poklonu za meni dragu osobu ;). Ide dobro, ali nista od slika dok ne prodje rodjendan. Sorry!

1 comment:

Anonymous said...

People should read this.